ДЕЗИНСЕКЦИЯ И ДЕЗАКАРИЗАЦИЯ е процесът по унищожаване на летящи (мухи, комари, оси) и пълзящи (хлебарки, мравки, бълхи, дървеници, дрешни въшки, кърлежи и др.) насекоми, както и профилактиката срещу тях. Тя се извършва по биологичен и механичен път, но най-вече химични средства за борба – инсектициди.

Провеждането на професионална дезинсекция и дезакаризация осигурява възможността както за изчистване на даден обект от инсекти (хлебарки, мравки, бълхи, дървеници, дрешни въшки, кърлежи и др.), така и предотвратява възможността те отново да се заселят. От основно значение е познаването на биологията на видовете, срещу които се провеждат дезинсекционните мероприятия и различните видове препарати за борба с тях. На първо място е важно да се определи вида на обекта, който ще се обезпаразитява, да се направи преценка за вид и степен на заразеност. Това определя технологията на обработката. За да провеждаш успешна борба с някого е нужно много добре да го познаваш!

Необходими са знания за периода и начина на размножаване, миграция, начин на хранене и т.н. Често нашите клиенти ни разказват с изненада как са се опитвали сами да разрешат проблемите си, какви препарати са закупили от аптеката и как не са постигнали желания резултат, колко средства са им коствали тези неуспешни опити. Трябва да се знае, че препаратите за домашна употреба са предназначени да се използват единствено за ограничаване на проблема до идването на професионална дезинсекционна група, но те не са в състояние да го решат, тъй като потребителите нямат необходимите знания за биологията на вредителите и за начина на използване на инсектицидите.

Технологията на обработката зависи от диагностиката на обекта и като правило включва последователното използване на няколко препарата в зависимост от местата на заселеност.

Съществуват дезинсектанти с различно приложение – някои се използват за изчистване в периода на провеждане на самата обработка, други притежават малко по-дълготраен ефект, трети са с по-продължително действие, но и по-скъпи, което налага по-внимателното им използване. Например обработката на ел. табла, контакти, компютри, телевизори и др. не може да се извършва с течни препарати.

За помещения, в които живеят или работят хора с различни алергии, има ефективни решения от типа на инсектицидните кремове и гелове. Те дават изключително добри резултати, но е важно (както и останалите препарати) как, колко и къде да се поставят.

За ефективността на провежданата дезинсекция най-важното е след изчистване на обекта да се провеждат периодични поддържащи (профилактични) обработки. Никога няма гаранция, че хлебарките,мравките или комарите няма отново да се заселят.